V zrekonštruovaných kasárňach v Trenčíne bude nové múzeum a galéria

12.03.2013 Trenčín

Trenčín 12. marca (TASR) – Takmer 2,5 milióna eur bude stáť rekonštrukcia historických kasární na Trenčianskom hrade. Hradená bude predovšetkým z fondov Európskej únie. Rekonštrukciu majú ukončiť do konca októbra tohto roku a v jednom z najväčších objektov hradu má vzniknúť expozícia Trenčianskeho múzea a galéria Trenčianskeho samosprávneho kraja. Po rekonštrukcii majú byť kasárne jedným z najväčších lákadiel Trenčianskeho hradu.

Podľa riaditeľky Trenčianskeho múzea Kataríny Babičovej, s rekonštrukciou kasární sa začalo v októbri 2011, v prvom rade zrekonštruovali západný múr. "Sme radi, že sa to začalo, lebo to boli múry, ktoré boli v dosť dezolátnom stave a báli sme sa, aby nedošlo k zrúteniu múra tam, kde chodia turisti. V súčasnosti sú postavené dve poschodia a začína sa pracovať na zastrešení objektu," povedala Babičová s tým, že v kasárňach zároveň vykonávajú pamiatkový výskum a reštaurovanie okien.

Ako dodala, súčasťou zrekonštruovaného objektu bude na jednom z podlaží aj multifunkčná sála, kde budú reprezentačné priestory a mnoho podujatí, ktoré sa budú konať na hrade, tak nebudú závislé od počasia.

Podľa historika Vlastimila Hábla kasárne slúžili ako ubytovanie pre hradnú posádku, ktorá sa začiatkom 16. storočia rozrástla, pretože v okolí prebiehali rôzne boje a neskôr sa už stupňovalo aj turecké nebezpečenstvo. "Kasárne tvorili tiež spevnenie obrany hradu, pretože sú otočené do mesta a strieľne pre delá zabezpečovali aj prístupovú cestu k hradu," doplnil Hábl.
 

Vyberte región